De Costerustuin: uitbundig binnen de perken!
De historische Costerustuin is één van de meest toegankelijke botanische tuinen van het Gooi. Iedere dag – van zonsopkomst tot zonsondergang – is het mogelijk te genieten van deze kleurrijke oase met een groot aantal inheemse planten, struiken, bomen en een vijver. De planten zijn gerangschikt naar familie en de naambordjes spreken voor zich: de familienaam, de Latijnse en Nederlandse naam. Tuinbankjes geven zicht op de vijver en diverse doorkijkjes.
Al in 1920 zag biologieleraar Jan Costerus het belang in van onze inheemse flora. Hij is de oprichter van de eerste educatieve tuin in Hilversum. De tuin is in 1930 ingericht op de huidige locatie aan de Zonnelaan en ligt verscholen in de groene Boombergwijk vlakbij het Corversbos. De ingang is naast het appartementencomplex Schuttersheide. Bij het toegangshek staat een kast waarin gratis folders liggen met een plattegrond van de tuin. Daar hangt ook elke maand een nieuwe Uitgelicht: een gele bolletjes route langs planten die de tuin-vrijwilligers vanwege bloem, blad, bes of bast in de schijnwerper willen zetten voor de bezoekers.
De tuin is in die zin een botanische tuin, dat de planten niet naar kleur of bloeitijd zijn gerangschikt, maar dat planten van één familie bij elkaar staan. Veel wilde planten uit het Gooi en omgeving zijn hier terug te vinden. Het motto van Jan Costerus dat deze tuin “ter lering en vermaak” bedoeld is, wordt door de Stichting nog steeds uitgedragen. De sfeervolle tuin nodigt uit om te genieten van de fraai aangelegde perken en stil te staan bij specifieke planten. In ieder jaargetijde komt de charme van deze intieme tuin tot zijn recht: het prille groen in het voorjaar, de bloemenzee in de zomer en de wuivende zaaddozen in de late herfst.
Informatie over de Costerustuin en data van activiteiten staan op de website. Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek. Op instagram en facebook staat regelmatig een actueel bericht uit de tuin. De tuin wordt geheel door vrijwilligers onderhouden. Donateurs-vrienden van de tuin zijn zeer welkom voor behoud en onderhoud van de tuin, kijk daarvoor op de website. Dank u.