De tuin van Dekema State, zeker een bezoek waard!
Dekema State staat bekend om de rijke bloei van de stinzenplanten in het voorjaar.
De ommuurde tuin staat vol met leifruit in diverse vormen.
Diverse halfstam bomen van oude fruitrassen vinden hun plek in de boomgaard. De appels en peren zijn als sap te koop, en bessen en pruimen worden verwerkt tot vele soorten jam.
In de moestuin en in de oude kas worden groenten van het seizoen gekweekt.
Boeketten voor de state (het museum) worden geplukt uit de snijbloementuin.
Tijdens de rondwandeling verlevendigen kippen, eenden, zwarte zwanen en bijen het bezoek aan Dekema State. Zo lang de voorraad strekt is bij de zelfbedienings-koffiehoek ook honing te koop.
De wandeling door het landschappelijke slingerpad rond het Jonghof voert langs een idyllisch theehuisje, en na de kastanjelaan via het kleine parkbos langs een eeuwenoude grafzerk van voormalige bewoners.
Met het betreden van het 6 hectare grote terrein doe je als het ware een stap in het verleden; het monumentale huis ingericht als museum en overige historische tuinelementen, zoals het met leeuwen gekroonde hek naar de lange oprijlaan met gekandelaberde linden van ruim 200 jaar oud, het beeld van Persephone, de rijk versierde brug over de gracht en de sokkel met zonnewijzer, maken het plaatje af.
Op het terrein en vanuit Dekema State zijn diverse beleefwandelingen te maken. Neem hiervoor uw mobiele telefoon mee met data. Er zijn 2 wandelingen met qr codes rond verschillende thema’s in de omgeving en een speciale kinderwandeling op het landgoed zelf. De kaarten en het boekje hiervoor zijn te koop in de koffiehoek. Voor niet digitale gasten is hier een kijkbegeleider met uitklapbare plattegrond en historische uitleg verkrijgbaar.
De tuin is vrij toegankelijk als de hekken open staan; voor ook een bezoek aan het huis ingericht als museum zie de openingstijden op onze website www.dekemastate.nl (ook voor nadere informatie en de agenda) Vanuit google graag doorklikken naar onze eigen site.
Speciale activiteiten zijn Help pake en beppe de vakantie door in de voorjaarsvakantie, de dag van het kasteel, imkerijdagen, monumentenweekend en speurtochten in de herfstvakantie.