In Dedemsvaart (Overijssel) ligt een groen monument van 25000 m² dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys(1904-1999) heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken.
Na haar overlijden is het werk van Mien Ruys door anderen overgenomen. De Tuinen Mien Ruys bestaan nu uit een reeks van dertig stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant met uitgebalanceerde plantencombinaties. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe plantencombinaties en tuinmaterialen. Juist het experimentele karakter van de Tuinen maakt dat ze zo belangrijk zijn voor geïnteresseerden en vakmensen. De Tuinen Mien Ruys vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten.
Deze beroemde tuinen, onderscheiden zich van andere open tuinen in Nederland om meerdere redenen:
Hoewel de Tuinen Mien Ruys vooral in het teken staan van experimenten en vernieuwing, verandert natuurlijk niet alles. Een deel van de oude proeftuinen wordt met veel zorg en liefde in stand gehouden. De allereerste proeftuinen, waar planten voor zon en schaduw werden getest, blijven zoals ze zijn. Ze vormen immers de basis van een lange geschiedenis. Ook enkele proeftuinen uit de naoorlogse periode blijven onaangetast. Het zijn prachtige voorbeelden van tuinarchitectuur in de stijl van het functionalisme. Een sprekend voorbeeld is de verdiepte tuin met spoorbielzen. Maar ook de vakkentuin met griontegels, de watertuin met stapelmuurtjes en de confectieborders hebben hun eigen eeuwigheidswaarde. Ze zijn uniek in Europa en daarom cultuurhistorisch van onschatbare waarde.